Svenska medicintekniska företag på världskartan

Leave a Comment

Visste ni att Sverige har en relativt stor roll på världsmarknaden för medicintekniska produkter? Detta är något som jag inte hade en aning om förrän jag läste den här intressanta artikeln, men enligt den så står de svenska medicintekniska företagen för hela 4 procent av världens produktion av medicintekniska produkter. Det är mycket! Jag blev dock ledsen över att läsa att samarbetet mellan sjukvården och de olika medicintekniska företagen i Sverige inte fungerar så bra som det kunde göra. För att kunna utveckla de nuvarande produkterna och göra dem ännu bättre krävs ett nära samarbete mellan läkare och annan sjukvårdspersonal, men resurserna i Sverige verkar inte räcka till. Detta betyder att många av de medicintekniska företagen nu funderar på att flytta utomlands. Jag hoppas att det inte blir så, för jag litar verkligen på den svenska medicintekniken och dess höga kvalitet och vill gärna att den ska få fortsätta att utvecklas i Sverige.

Inspirerad av denna artikel googlade jag lite grann för att hitta och läsa mer om olika medicintekniska företag i Sverige och jag hittade bland annat henryeriksson.se som tillverkar och säljer olika redskap som används för diagnostik inom sjukvården. Jag antar att deras främsta kunder består av landsting, kommuner och andra instanser som svarar för sjukvård, men jag såg att de också hade ett brett utbud på blodtrycksmätare så jag funderar på om de även säljer till privatpersoner. Senast som jag var på en vanlig hälsokontroll konstaterade nämligen doktorn att jag hade aningen högt blodtryck, så jag funderar på att köpa en blodtrycksmätare för hemmabruk så att jag kan kolla mitt blodtryck själv lite oftare. Det skadar väl knappast!